Met het rapport, geïnspireerd door de ZILL-visie (= het nieuwe leerplan van het Katholiek Onderwijs) willen wij u informeren over de leer- en leefvorderingen, over de ontwikkeling van uw kind. Er worden drie rapporten meegegeven en dit op data van 29 november 2024, 21 maart 2025, 30 juni 2025. Bij het laatste rapport wordt ook een rapport bewegingsopvoeding meegegeven.

We brengen een brede ontwikkeling van uw kind in beeld. Die ontwikkeling, waarnaar we allen zo nieuwsgierig zijn, nemen we onder de loep via punten- en attituderapportering.

We evalueren en vertrekken vanuit de talenten van de kinderen, vanuit hun kennen, kunnen, willen en bewegen in hun unieke, hoopvolle leven.

Tijdens het leerproces evalueren we voortdurend, sturen we bij, ondernemen we acties in de klas. Op het einde van een leerproces geven we een waardering.

Niet alles van wat in ontwikkeling is, is in cijfers te vatten. Vandaar dat we ook competenties en vaardigheden weergeven. Dit geeft een stand van zaken weer van wat uw kind heeft bereikt, van wat uw kind heeft geleerd. Sterktes en aandachtspunten worden in kaart gebracht zodat kinderen bekrachtigd worden en uitgedaagd om nieuwe horizonten te verkennen, om grenzen te verleggen, om verder te bewegen en te groeien.

Op het rapport vindt u geen mediaan. We kijken naar het kind zelf, naar de eigen ontwikkeling.

We willen een kleurrijk beeld van uw kind tekenen op het palet van persoonlijke groei. Zo kunnen we samen verder zodat uw kind op maat verder kan ontwikkelen en evolueren.

Dit wordt zichtbaar in het onderwijsaanbod en de dagelijkse werking in de klas.

Kinderen krijgen hierover feedback tijdens de dagelijkse werking, tijdens kindercontacten waar het rapport wordt overlopen. Ouders krijgen hierover feedback tijdens de oudercontacten.

Niet alle domeinen in de ontwikkeling van kinderen worden op het rapport aangeraakt en geëvalueerd. De verschillende leer- en leefdomeinen worden in de dagelijkse praktijk onder de loep genomen.

Andere aandachtspunten:
– U kan als ouder ook een persoonlijke, opbouwende waardering noteren op het rapport. Hiervoor is ruimte voorzien. Ook kan u aanduiden of u een persoonlijk gesprek wenst met de leerkracht. Dit kan belangrijk zijn om zaken te verduidelijken. De klastitularis zal dan met u een gepast overlegmoment afspreken en dit tijdens de schooluren.
– Een rapport is een rapport van uw kind. Het heeft dus geen zin uw kind te vergelijken met anderen. Ieder kind mag immers zijn zoals het is en mag worden. De talenten van kinderen zijn belangrijk. We rekenen hierbij op uw steun, uw aanmoediging en uw interesse.
Toetsen, werkbladen en schriften gaan regelmatig mee naar huis, zodat u de vorderingen van uw kind kan volgen.
Na elk rapport is er gelegenheid tot rapportbespreking met de klastitularis. U kan dit aanduiden op het rapport. Ook de klastitularis, de zorgcoördinator of directie kan u vragen voor een gesprek i.v.m. de vorderingen van uw kind.

Een brede ontwikkeling is hierbij ons doel. Het hoofd, hart en handen in relatie met alles wat is, is zo belangrijk.

Overgang binnen het hetzelfde onderwijsniveau
Op basis van ons pedagogisch project creëren we een leeromgeving waarin je kind een ononderbroken leerproces kan doormaken. We stemmen de leeromgeving zoveel mogelijk af op de ontwikkeling van je kind en dit samen met en in overleg met de ouders.

De klassenraad (leerkrachten, zorgcoördinator en directie) van de school beslist of een leerling mag overgaan of moet zittenblijven. Een beslissing tot zittenblijven wordt genomen na overleg met het CLB. De beslissing (= bindend advies) om niet over te gaan, nemen we als school omdat we ervan overtuigd zijn dat dit voor je kind de beste oplossing is. We doen dat in het belang van de ontwikkeling van je kind.

De beslissing wordt ten aanzien van de ouders schriftelijk gemotiveerd en ook mondeling aan de ouders toegelicht. We geven ook aan welke bijzondere aandachtspunten er voor het volgende schooljaar voor je kind zijn. Zo kan gericht rekening gehouden worden met de specifieke sterktes en zwaktes van de betrokken leerling in het jaar van het zittenblijven.

Uw kind willen we vooral gelukkig zien bewegen, in onze school, thuis en in onze zo wonderlijke wereld.
Samen zijn we sterk, samen blijven we alert, samen zijn we partners in opvoeding en onderwijs.
Wij, ouders en teamleden, kiezen bewust voor ons opvoedingsproject en dit vraagt van alle betrokkenen een groot engagement!
Immers…
In Sterbos is ieder kind een ‘ster’.

Organisatie van de leergroepen
Overgang binnen het hetzelfde onderwijsniveau
Op basis van ons pedagogisch project creëren we een leeromgeving waarin je kind een ononderbroken leerproces kan doormaken. We stemmen de leeromgeving zoveel mogelijk af op de ontwikkeling van je kind en dit samen met en in overleg met de ouders.

De klassenraad (leerkrachten, zorgcoördinator en directie) van de school beslist of een leerling mag overgaan of moet zittenblijven. De beslissing (= bindend advies) om niet over te gaan, nemen we als school omdat we ervan overtuigd zijn dat dit voor je kind de beste oplossing is. We doen dat in het belang van de ontwikkeling van je kind.

De beslissing wordt ten aanzien van de ouders schriftelijk gemotiveerd en ook mondeling aan de ouders toegelicht. We geven ook aan welke bijzondere aandachtspunten er voor het volgende schooljaar voor je kind zijn. Zo kan gericht rekening gehouden worden met de specifieke sterktes en zwaktes van de betrokken leerling in het jaar van het zittenblijven.

Als ouders een evaluatiebeslissing van de klassenraad betwisten, is het aan de ouders om te bewijzen dat er onwettelijk werd gehandeld. Het uitgangspunt is immers dat leraren in de klassenraad oordelen vanuit hun deskundigheid. Zij bekijken het proces en resultaat van alle leerlingen grondig en motiveren hun evaluatiebeslissingen.

Leerlingengroepen kunnen jaarlijks heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom (bv. in de kleuterschool na een instapdatum).

Overgang tussen onderwijsniveaus
Bij de overgang tussen onderwijsniveaus (bv. van kleuter naar lager onderwijs) hebben de ouders beslissingsrecht of hun kind de overgang al dan niet maakt als voldaan is aan de toelatingsvoorwaarden.

Getuigschrift basisonderwijs
De klassenraad (klastitularissen 3e graad, zorgcoördinator, directie) beslist welke leerlingen, inclusief leerlingen met een verslag en die een individueel aangepast curriculum,  in aanmerking komen voor het getuigschrift basisonderwijs. Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt aan een regelmatige leerling die in voldoende mate de eindtermgerelateerde leerplandoelen heeft bereikt. Een leerling die geen getuigschrift basisonderwijs behaalt, ontvangt een attest met schriftelijke motivering waarom het getuigschrift niet werd uitgereikt, met inbegrip van bijzondere aandachtspunten voor de verdere schoolloopbaan. Deze leerling krijgt ook een verklaring waarin het aantal en de soort van gevolgde schooljaren lager onderwijs staat.

Leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs gaan naar het eerste leerjaar A van het secundair onderwijs. Leerlingen zonder getuigschrift basisonderwijs gaan naar 1B. Evenwel kunnen leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs toch naar 1B, mits gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, gunstig advies van het CLB én akkoord van de ouders.
Leerlingen die een attest krijgen, kunnen alsnog het getuigschrift basisonderwijs behalen in het secundair onderwijs (1B).

Procedure tot het uitreiken van het getuigschrift
Gedurende de hele schoolloopbaan van je kind zullen we communiceren over zijn leervorderingen. Je kan inzage in en toelichting bij de evaluatiegegevens krijgen. Je kan ook een kopie vragen.

Of een leerling het getuigschrift basisonderwijs krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald. Daarbij zal de groei die de leerling doorheen de schoolloopbaan maakte, en de zelfsturing die hij toont, zeker een rol spelen. De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag over de beslissing omtrent het getuigschrift.

In de loop van het derde trimester beslist de klassenraad of een leerling een getuigschrift basisonderwijs ontvangt. De getuigschriften worden uitgereikt tijdens de proclamatie op woensdag 25 juni 2025. De datum van uitreiking is ook de ontvangstdatum voor het instellen van beroep. Als ouders niet aanwezig zijn op de uitreiking, dan geldt 1 juli als datum van ontvangst voor het instellen van beroep.

Beroepsprocedure
Indien je als ouder niet akkoord zou gaan met het niet-toekennen van het getuigschrift basisonderwijs, kan je beroep instellen. Die beroepsprocedure wordt hieronder toegelicht. Let op:
– wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend);
– wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde.
– Ouders die een beroepsprocedure wensen op te starten, vragen binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing tot het niet uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur.

Dit gesprek is niet hetzelfde als het oudercontact. Je moet dit gesprek uitdrukkelijk schriftelijk aanvragen, bv. via email, bij directie: directie@vbssterbos.be.
– Dit verplicht overleg met de directeur vindt plaats ten laatste de zesde dag na de dag waarop je de beslissing hebt ontvangen dat het getuigschrift niet wordt uitgereikt aan je kind. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt.

-De directeur deelt het resultaat van dit overleg met een aangetekende brief aan je mee. Er zijn twee mogelijkheden:
1. De directeur vindt dat je argumenten geen nieuwe bijeenkomst van de klassenraad rechtvaardigen;
2. De directeur vindt dat je argumenten het overwegen waar zijn. In dat geval zal hij de klassenraad zo snel mogelijk samenroepen om de betwiste beslissing opnieuw te overwegen. Ouders ontvangen per aangetekende brief het resultaat van die vergadering.

– Binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing van de directeur of van de klassenraad kunnen ouders beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Dat kan via aangetekende brief:
Nicole Vanden Bergh
Voorzitter Schoolbestuur Sterbos voor Opvoeding en Onderwijs
Molenheide 1
2990 Wuustwezel

of

Wanneer de school open is, kunnen ouders het beroep bij het schoolbestuur op school persoonlijk afgeven. De ouders krijgen dan een bewijs van ontvangst dat aantoont op welke datum ze het hebben ingediend. De school geeft het beroep daarna door aan het schoolbestuur
Let op: als het beroep te laat wordt verstuurd of afgegeven, zal de beroepscommissie het beroep als onontvankelijk moeten afwijzen. Dat betekent dat ze het beroep niet inhoudelijk zal kunnen behandelen.

Het beroep bij het schoolbestuur moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
– het beroep is gedateerd en ondertekend;
– het beroep is ofwel per aangetekende brief verstuurd, ofwel op school afgegeven (met bewijs van ontvangst.

– Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken.
– De beroepscommissie zal steeds de ouders en hun kind uitnodigen voor een gesprek. Zij kunnen zich daarbij laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. De periode waarin de beroepscommissie kan samenkomen, vind je in …. Het is enkel mogelijk om een gesprek te verzetten bij gewettigde reden of overmacht.
– In de brief met de uitnodiging zal staan wie de leden van de beroepscommissie zijn. Deze samenstelling blijft ongewijzigd tijdens de verdere procedure, tenzij het door ziekte, overmacht of onverenigbaarheid noodzakelijk zou zijn om een plaatsvervanger aan te duiden. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus. Wanneer het toch tot een stemming komt, heeft de groep van mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn even veel stemmen als de groep van mensen die dat niet zijn. De voorzitter is niet verbonden aan de school of het schoolbestuur. Wanneer er bij een stemming evenveel stemmen voor als tegen zijn, geeft zijn stem de doorslag. De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel het getuigschrift basisonderwijs toekennen ofwel het beroep gemotiveerd als onontvankelijk afwijzen. Het resultaat van het beroep wordt uiterlijk op 15 september via een aangetekende brief door de voorzitter van de beroepscommissie aan de ouders ter kennis gebracht.