Een vriendelijke en beleefde houding maken het leven op school aangenaam. We verwachten van onze kinderen dat zij zich deze houding eigen maken, ook buiten de school en tegenover alle mensen die zij ontmoeten.
We hebben graag dat de kinderen netjes en verzorgd naar school komen. De kinderen moeten zowel zorg dragen voor eigen kledij als voor die van anderen. Geef bepaalde kledingstukken (jas, muts, sjaal, …) een kenteken en voorzie de jassen van een goede lus.
Ook boekentassen, tasjes, brooddozen, turnkledij en andere persoonlijke dingen kunnen best met de volledige naam van uw kind getekend zijn.
Als u toch iets mist, kom dan zo vlug mogelijk eens kijken bij de verloren voorwerpen onder de luifel van de lagere school. Daar staat een plastic bak waarin we alles verzamelen. Na elke trimester schenken wij de ‘verloren voorwerpen’ aan een goed doel.
Haal dus de verloren gegane zaken dus zo spoedig mogelijk op.
Zoals voor kledij vragen wij de nodige eerbied op te brengen zowel voor eigen schoolmateriaal als voor het materiaal van anderen (medeleerlingen, school).
Wanneer vrijwillige schade wordt toegebracht aan materialen, of wanneer dit wordt verloren, kan de directeur een schadevergoeding eisen van de ouders.
Ook onze omgeving moet verzorgd worden: iedereen toont respect voor de materialen van de school en voor elkaar. Bij beschadiging van schoolse eigendom, kan de directeur een schadevergoeding eisen.
In de lokalen laten we niets rondslingeren zodat deze elke avond netjes achter gelaten kunnen worden.
We willen tevens milieuvriendelijkheid promoten op onze school.
Het speelgoed dat door de kinderen wordt meegebracht naar school is bij voorkeur sociaal-actief speelgoed, waarmee kinderen samen kunnen spelen. De school kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade.
De verjaardagen van de kinderen vieren we in de school. In de kleuterschool wordt er op de verjaardagen gefeest. De juffen hebben eigen klasrituelen om de jarigen te vieren.
In de lagere school worden de verjaardagen gevierd tijdens de maandafsluitingen of op andere momenten en in de eigen klas. Het uitdelen van snoepjes en andere zaken wordt hiermee vermeden. Op die manier willen we voorkomen dat er overdreven wordt en dat er verschillen ontstaan tussen de kinderen.
Sommige kinderen brengen graag een nieuwjaarskaartje mee voor hun klasgenoten. Dit blijft uiteraard beperkt tot één kaartje voor de ganse klas (kan daar weggezet worden). Zo kunnen we de kosten voor ouders beperken en het gaat tenslotte toch om de wens en niet om het aantal uitgedeelde kaartjes.
Ook een vriendelijke en beleefde houding maakt het leven op school aangenaam. We willen speciale aandacht hebben voor positieve taal en positief gedrag op onze school. Ongewenst en onbeleefd gedrag ontmoedigen we door consequent op te treden en grenzen te stellen.
Pesterijen willen we uit de school bannen. In elke klas van de lagere school wordt er samen met de kinderen een anti-pestcontract opgesteld. Ook vervelende mails, sms’jes, chatsessies, … (het zogenaamde cyberpesten) hebben vaak hun weerslag op de sfeer in de klas en op de speelplaats en vragen een goede communicatie tussen ouders en school.
We rekenen op alle ouders om hun kinderen steeds uitdrukkelijk te begeleiden zowel als pester als gepeste. Ouders, kinderen en school moeten hier samen werken om alle pesterijen te voorkomen of in het slechtste geval te doen ophouden. Alle kinderen moeten zich immers goed voelen in onze school.
De kinderen spelen steeds op de afgebakende speelplaats (met speelbos) en onttrekken zich op geen enkele moment aan het toezicht van de leerkracht(en). Ruw spel op de speelplaats wordt niet geduld: we houden er steeds rekening mee dat we in een grote kindergemeenschap leven, met grote leeftijdsverschillen. Op sociaal-emotioneel vlak is het belangrijk dat de kinderen leren rekening houden met elkaar.
Boven alles willen we een beroep doen op iedereen om mee te bouwen aan een fijne, warme school waar voor iedereen een plaatsje is. Als leerkrachtenteam willen wij ons hiervoor extra inzetten maar wij vragen om ieders medewerking. Dan pas hebben we een grote kans dat dit ons zal lukken.